Quantcast
Channel: Green Report » Constructii
Viewing all articles
Browse latest Browse all 124

NO.V.A., casa viitorului în viziunea Enel

$
0
0

Enel a prezentat la Expo Milano 2015 designul arhitectural al casei viitorului pe care, ca parte a proiectului NO.V.A (Nós Vivemos o Amanhã sau Trăim Viitorul), compania o va construi în Brazilia, înainte de sfârșitul anului 2015. Este prima dată când o inițiativă „crowdsourcing” a fost folosită pentru a ajuta la construirea unei case a viitorului, cu idei colectate prin intermediul site-ului www.nosvivemosoamanha.com.br.

NO.V.A

Casa va fi finalizată înainte de Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 și odată finalizată, proiectul NO.V.A va fi prima casă a viitorului la nivel mondial ce servește drept un „laborator viu”, în care oamenii vor coopera cu proiectul, trăind acolo și testând zi cu zi soluțiile inovatoare ale casei. Tehnologiile și impactul acestora asupra vieții de zi cu zi a locuitorilor săi și obiceiurile de consum vor fi monitorizate în mod constant, în vederea îmbunătățirii soluțiilor oferite de proiect.

„Vom folosi feedback-ul de la oamenii care locuiesc în casă pentru a ne permite să aflăm mai multe despre modul în care pot fi realizate cele mai inovatoare soluții pentru oameni, și vom avea chiar posibilitatea de a testa soluții care nu au fost încă lansate pe piață. Acesta este un proiect foarte interesant”, a declarat directorul general al Enel Brazilia Marcelo Llévenes.

Din noiembrie, oameni din întreaga lume au folosit site-ul web NO.V.A pentru a discuta despre cum ar trebui să fie casa viitorului. Platforma a înregistrat 200.000 de vizualizări din 106 de țări, 23.000 de vizitatori unici au interacționat cu platforma prin schimb de idei și informații, iar 4.000 de idei au fost evaluate de un comitet tehnic, din care cele mai bune au fost încorporate în designul casei, ca urmare a evaluării comitetului.

studio-arthur-casas-ENEL-casa-NO.V.A.-project-crowdsourced-home-designboom-04

Designul arhitectural al casei a fost dezvoltat în Brazilia de firma de arhitectură Studio Arthur Casas, care a realizat proiecte apreciate în întreaga lume, inclusiv pavilionul brazilian la Expo Milano 2015. „Acest proiect ne-a dat oportunitatea interesantă de a proiecta o casă care generează mai multă energie decât consumă. De asemenea, ne-a făcut să reevaluăm spațiul casnic, în conformitate cu nevoile societății moderne”, a declarat arhitectul Arthur Casas.

O caracteristică cheie a casei este că poate lua decizii singură. De exemplu, un set de senzori și echipamente controlate de la distanță îi permit să închidă ferestrele atunci când vine ploaia sau să detecteze foc în casă și să alerteze pompierii. Casa va avea, de asemenea, aparate inteligente controlate de la distanță, care pot decide, de asemenea, în ce moment al zilei este cel mai bine să funcționeze, ceea ce duce la o utilizare mai eficientă a energiei.

Casa își va asigura singură consumul de energie și va opera ca o rețea electrică micro, care produce în jur de 105% din cererea de energie electrică necesară, grație energiei solare generate de panourile instalate pe acoperiș. Surplusul de electricitate poate fi stocat în baterii de mare capacitate sau transferată în rețeaua de distribuție locală, ducând la creșterea generării și consumului de energie curată.

Construcția va genera 85% mai puține deșeuri și 80% mai puține emisii de carbon, comparativ cu o casă de aceeași mărime (în jur de 375 m2). Proiectul va folosi, de asemenea, materiale inovatoare, cum ar fi lemnul, care are o capacitate mare de izolare termică, și vopsele ignifuge cu calități de izolare fonică. Casa va fi construită folosind module prefabricate într-un mod care să respecte mediul înconjurător, reducând timpul de construcție și utilizarea atât a apei, cât și a materialelor convenționale, cum ar fi mortarul.

Tehnologiile cu care va fi echipată casa reflecta natura de pionierat a proiectului:

  • Casa va fi auto-suficientă în utilizarea apei. Colectarea apei pluviale va reduce riscul de inundații. Apele, inclusiv cele de canalizare, vor fi tratate și reutilizate;
  • Contoare inteligente vor măsura consumul de apă, energie electrică și gaze în timp real;
  • Casa va fi integrată cu o tehnologie de monitorizare a sănătății;
  • Geamurile din sticlă care se curăță singură devin mai deschise sau mai închise la culoare, în funcție de lumina soarelui;
  • Podeaua va folosi pașii pentru a genera electricitate;
  • Sistemul de răcire inteligent va elimina nevoia de aer condiționat;
  • Blaturi interactive vor fi echipate cu acces la internet;
  • Vor fi instalate televizoare see-through;
  • Un aparat de bio-fermentare va produce gaze din deșeuri organice, ce vor fi utilizate în bucătărie.

Casa va include, de asemenea, o grădină organică pentru culturi, cu o suprafață de până la 1.000 m², și a fost proiectată în așa fel încât nu are nevoie de iluminat electric în timpul zilei.

Proiectul NO.V.A este deschis și altor parteneri posibili, care vor putea testa noi produse și servicii. Prátil, compania Enel Brazilia care activează în generarea distribuită, va testa inovatoarele soluții din casă, pentru sisteme de generare distribuită și stocare, precum și soluții de eficiență energetică.

Casa Enel Brazilia a viitorului va fi, de asemenea, prima clădire din America de Sud cu funcționare pe baza certificatului Living Building Challenge (LBC) al International Living Future Institute, un standard de performanță riguros care solicită crearea de proiecte de construcții la orice scară care funcționează curat și eficient precum mediul natural.

Citește și:

Soluții pentru orașe inteligente, în București și în lume

Guvernul transformă Casa Verde în Programul Verde

VIDEO Casa ecologică a hobbiţilor

EvoHouse, casa pasivă cu o factură anuală la energie de sub 200 de euro


Viewing all articles
Browse latest Browse all 124

Latest Images

Trending Articles